AULES DIGITALS

Aquest BLOG ens ajudarà a saber un poc més sobre l'aplicació educativa d'elements digitals a la práctica en el aula

viernes, 16 de marzo de 2012

TEMA 6, El procés d'integració i ús pedagògic de les TIC en centres educatius.




TEMA 6

El procés d'integració i ús pedagògic de les TIC en centres educatius. Estudi de casos.


APORTACIONS DE LES TIC ALS CENTRES ESCOLARS




  • Innovacions en l’àmbit de l'aprenentatge de l'alumnat (anàlisi dels processos d'aprenentatge, canvis en la motivació i actituds cap a l'educació, en la interacció entre alumnes i professor). L’alumne apren al seu nivell a seu ritme i es sent més motivat per utilitzar eines noves, menys pesat que fer-lo en les tipiques eines tradicionals 
  • Innovacions en l’àmbit professional docent(formació, treball col·laboratiu entre professors).
  • Interaccio mestre-alumne: noves interaccions no presencials, tutories, etc. 
  • Innovacions en l’ambit docent: professor format per a poder utilitzar les eines i traure-li partit . 
  • A partir de les aportacions veiem les investigacions prèvies sobre les tic als centres escolars 

            INVESTIGACIONS SOBRE LES TICS
  • Estudis sobre indicadors quantitatius que descriuen i mesuren la situació de la penetració i ús d'ordinadors en els sisteme sescolars a través de ràtios o puntuacions concretes d'una sèrie de dimensions. Les tècniques metodològiques utilitzades són: Dades estadístiques. Enquestesa administradors, Anàlisi documental.Partint d’uns estandards, traurem uns indicadors per a provar els efectes o resultats en les diferents dimensions o àmbits i veurem els resultats de la utilització de les diferents tics a l’aula 
  • Estudis sobre els efectes dels ordinadors en el rendiment i aprenentatge de l'alumnat. Les tècniques són estudis experimentals i meta-analisi. 
  • Estudis sobre les perspectives, opinions i actituds dels agents educatius externs(administradors, supervisors, equips de suport) i del professorat cap a l'ús i integració de les tecnologies en les aules i centres escolars. Els tècniques metodològiques són: Qüestionaris d'aptitud i opinió. Farem un qüestionari per a saber si s’utilitzen o no els ordinadors a la classe. Estudis a base d’entrevistes: alumnes, professors, pares, educadors, com son importants les tic a l’ambit escola mitjançant entrevistes. 
  • Estudis sobre les pràctiques d'ús dels ordinadors en els centres i aules desenvolupats en contextos reals. Es practica l'estudi de casos. 

            PROJECTE MEDUSA

http://www.gobiernodecanarias.org/educacion/4/Medusa/GCMWEB/Code/Default.aspx


      El Projecte Medusa representa, en conseqüència, un macro projecte governamental dirigit al desenvolupament de les infraestructures de telecomunicació que connectin entre si als centres, a la dotació de recursos informàtics bàsics, a la formació del professorat en l'ús dels mateixos; a la qualificació de l'alumnat comus uari intel·ligent de les noves tecnologies. 

     El «Projecte Medusa» va sorgir de dues iniciatives institucionals amb les quals es pretén orientar el desenvolupament de la Societat de la Informació a Canàries: d'una banda el «Pla per al Desenvolupament de la Societat de la Informació a Canàries», on es va plantejar que l'educació era el pilar fonamental per a l'assoliment de tal propòsit, i per un altre el «Pacte Social pera l'Educació en Canàries»amb el qua les pretén millorar la qualitat del sistema educatiu. 

      Quatre centres d'educació Infantil, Primària i Secundària cursos 2006-2008. Illa de Tenerife.


-Objetius de la investigació

  • Identificar els canvis i innovacions generats per l'ús pedagògicde les noves tecnologies en els centres en els àmbits«organitzatiu»en l'àmbit«d'ensenyament»en l'aula, i en l'àmbit de «professionalitat docent» 
  • Explorar els processos d'aprenentatge de l'alumnat que ocorren en situacions d'ensenyamentr ecolzades en l'ús d'ordinadors identificant el seu grau de motivació, expectatives i actituds així com descrivint les tasques realitzades i les interaccions comunicatives entre alumnes i docent. 
  • Analitzar la situació d'implementació del projecte Medusa en els centres educatius, identificant els problemes o dificultats més destacats que tenen lloc en relació amb les TIC, així com les estratègies i accions que es realitzen amb elles en l'aula. 

-Dimensions y tècniques






RESULTATS
  • Les TIC i l'organització escolar del centre 
  • Importància de figura del coordinador TIC que en secundària moltes vegades és gent de tecnologia. 
  • En Primaria el coordinador TIC es un membre de l’equip directiu. 
  • Problemes de funcionament de xarxa i equips obsolets. 
  • Les TIC i la pràctica d’ensenyament en l’aula. 
  • El professorat no genera materials didàctics propis, a pesar que els centres disposen de webs informatives sobre el centre. 
  • Les TIC s’utilitzen com complement a les activitats de les assignatures; l’alumant treballarà de forma individual en els pc’s. 
  • El professor sutilitz en els recursos CENICE i no els de Medusa o propis. 
  • Les TIC i l’aprenentatge de l’alumnat 
  • L'alumnat utilitza els ordinadors de forma autònoma. 
  • Els  alumnes estan mes habituats a l’ús de les tecnologies que el professorat, solen preguntar els seus dubtes al company. 
  • Alta motivació de l’alumnat encara que el professorat esta preocupat per la falta de recursos adaptables a les necessitats dels alumnes. 
  • Les TIC y el desenvolupament professional del professorat. 
  • En els centres de secundària el professorat actua sense el coordinador TIC, mes autònoms i amb capacitat d'iniciativa 
  • En secundària els recursos informàtics amb perspectiva innovadora són més utilitzats. 
  • La titulació del professorat influeixen la utilització TIC 





martes, 13 de marzo de 2012

TEMA 5 DOCÈNCIA VIRTUAL: B-LEARNING


TEMA 5
DOCÈNCIA VIRTUAL: B-LEARNING



QUÈ ÉS B-LEARNING?

1. Segons Coaten 2003. El mestre dona clases magistrals i en casa, vitualment per internet

2. Segons Brodsky 2003. Calsses magistrals + mitjans audiovisuals, tutories, jocs de rol, exercicis, estudi de casos, asesorament, com una part de recolçament, una part de virtualitat.

3. Una altra definició de B_Learning la va donar Brenan 2004. Tota la tecnologia i tots els mitjans que nosaltres tenim a l’abast per a solucionar el problema. Una definicio menys educativa, més funcional. Amb aquesta definició veiem que el terme b-learning és un terme no soles educatiu, sinò que és aplicable a l’empresa ja que el concepte de  b- learning surt del món empresarial. La resta d’autors es centren en l’aspecte educatiu.

4. Anar 2007. Tenim per una part les eines, que sumades a les e- eines combinades amb les eines tradcionals, el resultat és una combinació molt eficaç de e-learning i b-learning  i el mestre ha d’assumir les responsabilitats que li demana la part virtual i la part que li demana la part no virtual. Ha de saber adquirir les competències d’una i d’altra.

QUÉ ÈS B-LEARNING I PER A QUÉ FUNCIONA?




Les quatre definicions són maneres diferents de definir el mateix concepte.

ASPECTES IMPORTANTS DEL B-LEARNING
Presencial i no presencial. Definició bàsica
  • Quan nosatres estem dissenyant la part virtual, tenim que tenir en compte el que hem impartit en classe. Cal incloure en l’aprenentatge, les propietats de l’espai virtual. S’ha de guiar i modelar les discussions quan els alumnes estan connectats.
  • L’informació requerix un coneixement de l’alumne, coneixement previ. La informació per a ser tractada requereix coneixement per a la seva interpretació
  • Permet adquirir coneixments tècnics funcionals, competències digitals que no adquirira en la part presencial
  • A diferencia del e- learning, no és antisocial, ja que s’apren en solidaritat, no individual, els aspectes a treballar es fan cooperativament. Tots a la mateixa hora en un chat, colarorant, expressant i tots aprenent a la mateixa hora. Aquest mitjà és molt beneficiós per a contrastar opinions i aprendre mentre utilitzes les competències digitals. Abans en la part presencial es limitava molt els recursos, però amb aquest mètode s’enriquix l’aprenentage. De forma no presencial es podria fer una video comferencia en un centre amb el seu director, sense fer falta que es trasllade a l’aula. Reforça .
  • El paper de les tutories és molt important, com a recolçament del que explica el professor
  • Permet la formació de professionals amb competències integrals: sentit crític, creativitat i coneixement de la societat. Les tic fomenten l’esperit critic , les competencies...buescar en perque s’utilitzen les tic al tema anterior.

EN RESUM:
El disseny de l’espai virtual que ha d’incloure l’eina adequada per a poder ensenyar el que nosaltres estem donant
Tractament previ de linformació
Coneixements tecnics funcionals
Solitari versus solidari
Tutories
Les tic com element critic on es desenvolupa la creativitat, etc

MODELS DE B-LEARNING

1. Habilitats + part presencial (el professor  en tot aquest procés actua de guia.. intercanvi de informació )
2. Comportament,  actituts :conductes-->  part presencial + combina una barreja molt gran d’esdeveniments colaboratius(construcció d’un bloc per exemple)
3. Capacitats o competències: suport de les tutories molt important, facilitant la transmissio del coneixement.

B-LEARNING VERSUS E-LEARNING

Ensenyament Presencial (L’ordinador només s’empra per a lo més bàsic)
  1. Presencialitat
  2. Relació professor-Alumne
  3. Transmissió de coneixements
  4. Cultura escrita/oral
  5. Ús tradicional de les Tecnologies.

E learning (Afegim la virtualitat, paltaformes i es produeix un desenvolupament de la competencia digital)
  1. Virtualitat
  2. Noves Tecnologies( Campus Virtual)
  3. Desenvolupament de capacitats
  4. Cultura Audiovisual
  5. Relació alumnes-propi aprenentatge



Cultura escrita vs cultura audiovisual
La relacio professor- alumne segons les necessitats en el b- learning, te esperes a arribar a casa per a assolir els coneixements, i és quan et sorgissen les dubtes..ahí es quan tens al professor.





PRÀCTICA 4 POWER POINT



POWER POINT




En aquesta pràctica hem pogut veure com traure-li partit al programa Power Point de Microsoft Office d'una manera molt didàctica, ja que hem creat el nostre propi conte infantil en una presentació animada. És una eina molt interessant per a crear des d'animacions didàctiques per als alumnes d'infantil, fins a sessions de classe adaptats per als xiquets amb discapacitats.

El primer que faré serà introduïr totes les possibilitats de treball que té Power Point i veure com és el seu funcionament i les seues eines de treball.

Començarem dient que Power Point és un programa dissenyat per a fer presentacions amb text esquematitzat, fàcil d'entendre, animacions de text i imatges predissenyades o importades des d'imatges del PC. Se li poden aplicar diferents dissenys de font, plantilla i animació. Aquest tipus de presentacions sol ser molt cridaner i molt més pràctic que els de Microsoft Word.PowerPoint és un dels programes de presentació més estesos. Ve integrat en el paquet Microsoft Office com un element més, que pot aprofitar els avantatges que li oferixen els altres components de l'equip per a obtenir un resultat òptim.

El primer que farem serà crear una presentació nova. En INICI --> NOU --> PRESENTACIÓ EN BLANC --> CREAR (hi ha altres alternatives com plantilles, temes, etc.. per a poder començar més fàcilment). 
Nosaltres començarem amb la presentació en blanc.

Ens trobarem amb una diapositiva en blanc a la que li podem aplicar molts atributs,

En INICI podem veure una barra de ferramentes ón  podem determinar el tipus de font, grandària, si és per a títol, per a text, l'organització,  i si volem introdïr noves diapositives una vegada disenyada l'anterior.


En INSERTAR, tenim l'opció de poder insertar imatges, audio, video, hipervincles, encapçalaments de pàgina, word arts per als títols entre altres possibilitats

Per a insertar imatges clickem en la pestanyeta de insereix imatge seleccionem una imatge en el nostre equip. La imatge la podem arrastrar al puesto on nosaltres vullguem i la transformem, la grandària, la posició,...

En efectes d’imatge podem donar-li més sombra, més brillantor, gir 3D...

En eines d’imtage, disposició d’imatge tenim l’opció que més ens interesse.




Per a insertar vídeos, el procediment és similar al de insertar imatges, clickem en INSERTAR PELICULA en la barra de ferramentes d'insertar. Seleccionem un video del nostre equip i el fiquem en una diapositiva.Cliquem en pelicula biblioteques, videos ,inserció de videos en el equip o de lloc web, posant la direcció web del lloc o el codi html amb el botó dret, copiar codi d’inserció, en cas de que no es poguera




També podem utilitzar la ferramenta d'hipervincle, també en la mateixa barra d'eines que veiem al exemple de d'imatge i video. 
Se selecciona el text o la figura que es vol vincular i es prem el botó dret. Dintre del desplegable es busca opció hipervínclePer a enllaçar amb una pàgina web punxarem en hipervincle, al costat d’acció, seleccionem el text i anem a edició d’enllaç.

Per a ficar la pàgina web dins de la presentació i no hauria d’anar fora a cap enllaç, LIVEWEB

Aurem de ficar-nos en GOOGLE i fiquem LIVEWEB en maiúscules tot junt i descarreguem l’opció del powerpoint que tinguem, l’extraem en l’escritori.

Punxem i ens surten dues pestanyetes en la barra d’eines webpage i edit page property.

I la pàgina es posa: amb l’opció webpage  liveweb. Posem la direcció que volem i al botó li donem a add i activem l’opció que diu YES, refresh webpage shape to 90%,  si volem que siga més xicotet, li posarem menys of the slide size.
Set shape position at: center of slide, per exemple, per a determinar la seua posició.
Then, finish.

Per a saltar d'una diapositiva a una altra, se selecciona on posa Lloc d'este document. En la part dreta s'escollirà que diapositiva es vol “saltar”. D'altra banda existeix la possibilitat que l'usuari vulga crear un enllaç a una web. Per a això selecciona Archivo o página web existente i dintre de la caixa de text escriurà la web. Com a resum recordar que per a saltar de diapositives es necesaria tenir una auto-forma seleccionada mentre que per a tenir un enllaç se selecciona un text.

Per a insertar un só o un audio a la nostra presentació, el que farem és en la mateixa barra de ferramentes que hem usat abans ens anirem a l'opció d'insertar audio --> botó d’acció --> inserció --> formes per a fer un botó d’acció , per exemple per a ficar dos finals diferents posarem una forma,  aniriem a acció en la barra de ferramentes ,configuració d’acció, acció que volem fer, enllaça amb (1º diapositiva, per exemple), executar el programa (selecionar un programa que volguem executar), punxem en habilitar per a que el programa s’execute, també tenim l’opció de reproduir un so , aplaudiments, ...pas del ratolí per sobre, punxem sobre la forma i li donem a un so, que apareixerà quan pasem el ratolí en la presentació.

Per a ficar una transició a les diapositives, punxem en la diapositiva que volem posar la transicio i li afegim una transició determinada amb la ferramenta transicions i triant les transicions que ens agraden. Existeix una llista en la part dreta de la pantalla on s'ha d'escollir el tipus de transició. Sota l'opció modificar transición, s'escollirà la velocidad de transición y el tipus de so. Finalment en diapositiva avançada se selecciona al fer clic en el ratolí amb aquesta acció començarà la transició. Finalment es deu pressiona aplicar els canvis a totes les diapositives.
EXEMPLE




PRÀCTICA DEL CONTE





Conte

View more presentations from Ainhoya.


Per a la realització d'aquest conte hem utilitzat totes les eines que hem aprés en classe.

Hem fet animacions de les imatges, del text, hem fet transicions de diapositives , hem inclós sons de terror, d'alegria i d'aplausos, per enfatitzar l'història i hem posat un hipervincle d'un video del youtube.


El primer que hem fet ha sigut crear un conte personal, una història que no fóra més extensa de 10 diapositives.
Després hem triat les imatges que millor s'adaptaven a la nostra historieta.
Creem les 10 diapositives i li insertem el text corresponent a cada diapositiva













Després  insertem les imatges en la opció d'insertar imatges de la barra de ferramentes 













Per a que siguen més gràfiques li afegim animacions en l'opció ANIMACIONS --> PERSONALITZAR ANIMACIONS, i li donem l'efecte desitjat i determinem  l'ordre dels efectes . 













Hem insertat sons grabats i sons des de l'equip per a donar més èmfasi. 

Hem insertat també un vídeo amb escenes d'alegria relacionades amb el conte i els seus personatges amb la ferramenta de hipervincle. Hem seleccionat una forma i li hem donat l'opció de que es vaja a l'enllaç quan pasem el ratoli per damunt en la presentació. 


Hem aplicat aquestos elements en les diapositives i li hem donat una transició per a que es vaja passant automàticament.


I am un poquet d'imaginació i una presentació amb Power Point, ja tenim un recurs molt atractiu per als xiquets més menuts  
.













lunes, 12 de marzo de 2012

Exposició Angeles i Ainhoa
View more presentations from Ainhoya.

COM HEM PUJAT EL POWERPOINT AL BLOC?
Per a pujar un document de powerpoint hem utilitzat la pàgina SLIDESHARE que és una pàgina per a penjar presentacions on-line.
Hem seguit els següents passos:
El primer és donar-nos d'alta en la pàgina i crear un compte:


El següent que haurem de fer és pujar el document, posar-li un títol i una descripció si volem:


Una vegada pujat el document el que haurem de fer és copiar la URL del document i pegar-lo ón volem que es veja, en aquest cas, al nostre Bloc.
El copiarem en HTML i tindrem com a resultat la nostra presentació de power point compartit al nostre Bloc.


domingo, 11 de marzo de 2012

EXPOSICIÓ DELS TREBALLS A CLASSE


En aquesta entrada comente les exposicions dels treballs que desenvoluparem en classe:

EXPOSICIÓ D' EXPERIÈNCIES D'INNOVACIÓ DIDÀCTICA EN EDUCACIÓ PRIMÀRIA

Nosaltres hem desenvolupat el nostre treball basant-nos en els múltiples recursos que podem trobar en les TIC per a enriquir l’ensenyament a les aules.

Destacarem la idea principal del treball que anem a desenvolupar que es el fet de que cal convertir les tecnologies de la informació i la comunicació en tecnologies de l’aprenentatge i el coneixement i que sobretot, les TIC no són un fi en si mateixes sinó un mitjà per a l’aprenentatge.

També hem enumerat algunes de les eines que podriem utilitzar a les aules i els seus possibles usos. Eines com la Pissarra digital, la realitat augmentada, els E-blocks, les tablets són eines molt útils si le traem el partit suficient per a donar suport a l’ensenyament que volem donar.
















Les preguntes que hem plantejat a la resta de la clase son:

És preferible tindre als alumnes tota la jornada escolar davant d’una pantalla, pel simple motiu de que és la ferramenta del seu possible futur treball?
Pensem que és millor no tindre als xiquets i xiquetes davant d’una pantalla tot el dia, sinò que hem de combinar-les amb assignatures on els xiquets i xiquetes puguen utilitzar els llibres i escriure a la llibreta o a una fulla els apunts o els exercicis que han de realitzar.

Aquestes eines seràn utils per als alumnes que tinguen alguna discapacitat?
Pel que fa a les pissarres digitals o a la realitat aumentada,  per als xiquets amb discapacitat auditiva, si que seran de gran utilitat ja que es podran aumentar els textos, imagens, també tindran la posibilitat de manipular els objectes, etc.
Per a xiquets amb discapacitat visual no serviría de molt ja que el mateix ens dona poder augmentar les imagens si no poden veure res. L’unica eina que podría servir de gran utilitat seria els E-Blocks, ja que si introduïm el sistema braïlle als elements didàctics i els estímuls es fan per mitjà dels sons, si que serviría.

L’escola deu adoptar aquestes teconologíes per aconseguir resultats en els alumnes?
Está clar que si no les posem en pràctica, mai sabrem els resultats que tindrien. Per tant, la innovació en les noves tecnologies aplicades a l’ensenyament han de ser experimentades, tant per els alumnes,com per els professors per veure els resultats, tant com si són esperats com si no, per tal de millorar la seua aplicació o trobar usos per a traure-li  el profit al màxim.
Quan més familiaritzats estem amb les TIC, més fàcil serà poder donar-li els usos i les aplicacions desitjades per a poder desenvolupar qualsevol activitat.

Els resultats hauràn de ser evaluats, no només en el que pertany als progressos de l’alumnat, sinò en el progrès de les innovacions de les tecnologies en el sentit més ample. Evaluant tant la TIC que emprem, com la activitat que realitzem amb ella, com la formació del professor que la imparteix, com l’alumne que adquereix aquest coneixement.



EXPOSICIÓ DE PODCAST EDUCATIU
Laura Ruiz i Belen Mora

En aquesta exposició hem pogut conèixer l’utilització de Podcast com a eina TIC educativa i els seus possibles usos en les aules.
El Podcast és un arxiu d’àudio i video  que es pot escoltar en qualsevol reproductor, aplicat al món educatiu en el que necessitem un microfon, uns auriculars i un ordinador amb el software per poder gravar sessions o material, tant fet pels mestres com pels alumnes (per assolir coneixements treballats previament a classe, per introduïr un tema, per desenvolupar activitats creatives,etc...).
La seua utilitat en el camp de les NEE, per exemple, als alumnes amb dèficit visual, per als alumnes amb hiperactivitat.



EXPOSICIÓ DE LES TICS A L’AULA
El joc i els aprenentatges amb les noves tecnologíes
Lucia Mira i Sara Navarro

En aquesta exposició veiem la importància de les tics a l'aula, que són necessàries per a que els xiquets puguen complir els objectius que la societat els demana hui en dia.
A més a més, ajuda a aprendre a apendre d’una manera molt divertida.
Com per exemple, amb els videojocs, que en aquest treball, les nostres companyes ens han plantejat una visió educativa, ja que ens aporten competències i habilitats, passió, reptes i  normes.
Moltes persones tenen la mentalitat de que amb els videojocs els xiquets estan perdent el temps, i això es té que canviar fent que veien els advantages que aporten els videojocs a l'aprenentatge dels xiquets.
En l’enquesta que han realitzat a alguns mestres d’una escola a la que han visitat, tenien diversitat d'opinions, uns en contra, uns a favor, depenent el nivell s'utilitzaven més o menys.

També ens han mostrat una sèrie de recursos molt interessants com per exemple, El Professor Layton, Projecte Medusa, Mestre a casa, Actiludis, Cnice (formació del professorat), Ciudad 17 dividides per nivells, Blogger, (ceip tercero de samoga i altre) i el fragment de Redes educación (mama no molestes que estoy aprendiendo).




EXPOSICIÓ DE Software educatiu Süchiki Walekerü
Exemple de l'ús de les TIC en escoles indígenes
Miriam Ramírez i Andrea Sáez

En aquesta exposició les companyes ens han mostrat un projecte realitzat a Venezuela en el que s’aplicàven les TICs al poble Wayuu i ens demostren que poden ser aplicades a educació a qualsevol persona de qualsevol lloc del món, indepenentment de la seua situació o de la seua educació o nivell d’alfabetització.
Tracta de desenvolupar habilitats orals, escrites i lectores entre els habitants del poblat que els permeta potenciar l'identitat pròpia i l’alfabetització de la seua llengua, ja que al l poble es parla el wayuunaiki, però no està alfabetitzat, no saben ni escriure'l
ni llegir-lo
La tasca es porta a terme mitjançant el mètode d'investigació-acció: Metodologia Thales (híbrida, no linial)
Que es desenvolupa en les següents fases:
I. Planificació
II. Disseny
III. Producció
IV. Prova pilot
V. Avaluació
VI. Millorament




TICS I NEE
Maria Pilar Ruiz i Anabel Mazón
El primer que ens han plantejat les nostres companyes ha sigut el fet d’introduïr les TIC a les NEE. El qual pot fer que es facilite la comunicació entre l’alumne i el docent d’una manera més efectiva, ajudar-los en la seua autonomia, d’una manera inclusiva, a més de resultar una eina molt bona per a facilitar-li al docent la tasca d’integració.



Els objectius de les TIC per als xiquets amb NEE

Per al professor

  • Normalització
  • Resolució de problemes mitjançant les noves tecnologies.
  • Creació d'ambients d'aprenentatge possitius e integradors.
  • Possibilitat d’daptació de les TICs als alumnes.
  • Facilitar les tasques de cooperació entre els alumnes.
Per a l’alumne

  • Facilita la comunicació.
  • Aprenen a utilitzar els recursos TIC..
  • Realització de tot tipus d'aprenentatge.
  • Adaptació.
  • Autonomia.
  • Motivació.





Per a l’Educació Especial, les TIC aporten un suport molt important. Per exemple amb l’ordinador. Les nostres companyes ens introduïxen uns programes que ens faciliten la tasca docent amb xiquets amb autisme, per exemple.

ZAC Browser
Un navegador que delimita l’accés a l’informació per a que els resulte molt més fàcil trobar la informació que als xiquets els agrade, fent que es motiven molt més.
És el primer navegador específic per a xiquets autistes i amb TGD.
     Proporciona divertiment, enriquiment i llibertat que els permet interactuar amb jocs i activitats.
El seu creador va ser Jonh Lesieur, que tenia un net autista.

AUMENTATIVA 2.0
És tracta d’un espai interactiu amb una gran quantitat de recursos materials i didàctics per la implementació de programes per a la comunicació aumentativa.
       Disposa de materials formatius e informàtics pràctics per l'aula o per a casa.Amb infinitat de recursos per a que els xiquets interactúen en activitats i jocs en internet.

S.A.A.C
És  una forma de llenguatge diferent de la parla que s'utilitza quan aquesta esta seriosament afectada com a suport al llenguatge oral.
ORDINADOR PARLANT
Es tracta d’un sistema alternatiu de la comunicació que ajuda a compensar les capacitats comunicatives.



E- LEARNING
Inma Mas i Roberto Carlos Pérez

e- learning engloba els processos d'ensenyament-aprenentatge a través d'Internet.
Amb aquest mètode l’'alumne passa a ser el centre de la seua formació amb l’ajuda de tutors i companys.  
Implica una separació física entre professorat i estudiants, ja que l’aprenentatge pot ser des de casa.
Les dimensions de E_LEARNING poden ser: de suport; mixtes; 100% virtual.
MOODLE
E- learning en la modalitat de suport: sistema de gestió lliure ideal per a entorns petits en classes d'aprenentatge presencial.
WEBCT
modalitat 100% virtual: ensenyament a distància per mig d’internet.
B-LEARNING
Modalitat mixta: l’aprenentatge es realitza a classe mitjançant les TIC.
Algunes característiques del E-learning són:
Il·limitat nombre de persones  a formar en qualsevol moment i lloc.
Control ràpid de resultats amb autoavaluació que proporciona el Feed back dels participants.
Reducció dels costos de preparació i desplaçament, ja que al desenvolupar-se des de casa, ens evitem usar els mitjans de transport, per el que resulta més económic.
Algunes plataformes de formació que van nombrar els nostres companys molt interessants van ser:
  • MOODLE
  • BLACKBOARD
  • JOOMLA!
  • DOKEOS
  • SAKAI
  • WEBCT
  • LAMS
  • ECLASS


LES TICS EN LA NOSTRA SOCIETAT
Teresa Sánchez i Virginia Rodríguez

He de dir que aquesta presentació m’agradat molt per ser molt visual, que fa que es recorden millor els conceptes que desenvolupen en la seua exposició.
Les nostres companyes ens han plantejat l’evolució de les tic.
Abans ens comunicàven amb el correu ordinari amb cartes i tardàven dies en rebre les notícies i ara en el correu electrònic és molt més ràpid, còmode i més barat.
Els jocs també han evolucionat, els videojocs són molt utilitzats per la societat amb moltes utilitzacions, d’entreteniment i didàctiques i cada dia més evolucionats.
En quant a la telefonia, el móvil ha resultat una evolució en la comunicació, no tan sols per a comunicar-nos, sinò com un accès a la informació, a la mà.Podem veure la seua evolució en el canvi gradual en quant al seu pes, grandària, utilitats, accesibilitat, etc...
Els programes informàtics també són molt més evolucionats, amb infinitat d’usos. Tenint en compte que el nombre d’ordinadors a casa s’ampliat, com va passar també amb els televisors. Són molts els advantatges de tindre internet en casa per a treballar i per estudiar, per a aprendre idiomes,per a fer videoconexions
Les TIC han canviat la manera de treballar a l’aula amb programes molt útils  que utilitzem a casa com SKIPE, per a fer debats en grup; EXCELper a fer càlculs, encara que no és recomanable per que no exercitaràn l'habilitat matemàtica en alguns casos.


EDUCACIÓ I INNOVACIÓ EN ESPANYA:
experiències educatives en les aules de primària
Raquel Ròdenas i Adrián Tremiño


Els nostres companys han fet un estudi comparartiu de 8 projectes.
  • Objectius del treball: introduir les tic al sistema educatiu
  • Cercar i compartir experiències amb les tic
  • Comparar i extraure les idees rellevants dels 8 projectes que han estudiat
  • Prendre consciéncia de les tic en el procès d'ensenyament-aprenentatge

Radio solidaria amiga 2006
Un projecte realitzat en El Murtal de Benidorm (Alacant), amb un sistema globalitzat en tots els nivells de primària amb el objectiu de promoure valors, perdre la vergonya i que aconsegueixen una comunicacioó i una millor expressio
L'eina de treball es la ràdio.
La metodologia del projecte es basat en els xiquets, els protagonistes són en tot moment els xiquets.
Els materials utilitzats són micròfons, ordinadors i programes de gravació i s’utilitzen recursos com seccions destinades a la comunicació: Dedicatòries, contes, entrevistes, etc..
Fomentant la motivació,  les competències instrumentales i relacionals, l’interacció social, evocament dels sentiments, capacitat emocional cap a les persones, etc..

Projecte col·laboratiu
Elaborat al centre CEIP Hispania (Cartagena), és un projecte dirigit a alumnes i professors i es tracta de fer un traball col·laboratiu entre mestres i alumnes mitjançant les TIC: picassa, scribd, mr wong....
El material utilitzat a aquest projecte ha de ser un material que puga ser utilitzat i compartit per les diferents professors, i la comunicació mitjançant paper o online

Com a conclusions ens plantegen diversos punts:
  • Ajustar-se a una nova manera d'educar
  • Canviar la metodologia actual i innovar en les eines de treball refutant les coses que ja no funcionen i provar coses noves
  • La forma de treballar aquest projecte ha sigut la de compartir i col.laborar cooperativament.
  • Interés dels alumnes, dels mestres i de les families sempre amb les tic
  • Competència digital
EVOLUCIÓ DE LES TIC EN EL AULA
Gemma i Maria Martínez

Al llarg de la història les metodologies en l’ensenyament  han anat evolucionant en quant al seu desenvolupament, però sempre respectant els continguts i els conceptes que s’han d’impartir a l’escola. Els recursos que han donat suport a la ensenyança, sempre han estat vinculats al fet de facilitar en la mesura de lo posible, la tasca tant dels mestres com dels alumnes.

Amb la introducció de les TIC en l’aula, es promou una nova manera de treball amb noves eines tecnológiques.

Distinguim entre les característiques d’un aula tradicional i d’un aula TIC:
  • AULA TRADICIONAL

Paper del mestre:
Poc coneixement de les noves tecnologies i poca motivació i interés cap a elles.
Menor col·laboració entre  els mestres.
Ús majoritari del llibre de text com a recurs.
El mestre és el que  transmet la informació.
El control de l’aprenentatge esta en mans del mestre.
Paper de l’alumne:
Poca motivació i interés.
L’alumne és un subjecte passiu, adquireix el coneixement que li transmet el mestre. Coneixement limitat pel control del mestre
Major individualisme.
Pocs recursos d’informació, ja que no ixen del llibre de text i de les explicacions del mestre.
Ambient a l’aula:
Poca interacció entre alumnes.
Procés d’E/A més lent
Treballar més la creativitat
Tot el treball a mà, més costós

  • AULA TIC


Paper del mestre:
Molta cooperació entre mestres.
El mestre intervé en l’aprenentatge de l’alumne.
Ús, coneixement  i adaptació de les noves tecnologies.
Recolzament amb les TIC
Diferent grau de creativitat
Més flexibilitat de procediments.
Major disposició de recursos materials
Paper de l’alumne:
Més actiu, participatiu, subjecte autònom.
El control de l’aprenentatge està en les seues mans des del principi.
Treball col·laboratiu entre companys (aprendre a aprendre)
L’aprenentatge el concep com a recerca activa i constructiva.
Molta informació (competència digital)
Major motivació i interés
Ambient a l’aula:
Aprenentatge més significcatiu
Major  interacció alumne- mestre i alumne - alumne
Procés E/A significatiu
—Molt recursos d’informació
—Diferents recursos de treball i materials
Innovació


Un exemple d’evolucio en l’ambit professional d’una mestra és Pepa Guardiola, mestra i escriptora amb més de 40 anys de docència.
Potenciadora de les tic en el aula que ha treballat en  molts  projectes i  ha fet xarrades a la universitat. Potenciadora de la Pissarra digital interactiva, va demostrar que l’evolució és l’adaptació als medis i que es consegueix amb motivació, evitant l’estancament que padeixen alguns docents en quant a les tic.


EXPERIÈNCIES I INNOVACIÓ DIDÀCTCA EN PRIMÀRIA
Miriam Micó Gómez i Sofia Valdés Colomina

En aquest treball les nostres companyes han fet una comparació  de les experiències amb les TIC en diversos països. A més a més, han fet una comparació dels recursos que s’usen en cada pais, les deficències i les millores que es presenten en les escoles dels països analitzats.

Diferència de recursos
En Senegal, per exemple,  no disposen de molts recursos educatius, no deisposen ni tan sols de  fulls ni bolis per a escriure, utilitzen la pissarra de tota la vida, pissarres individuals que els permet escriure per a fer tasques en el moment, però que no els permet guardar els seus treballs, per lo qual complica molt l’aprenentatge dels xiquets.

En Espanya, en canvi, tenim molts recursos a l’abast dels centres educatius i dels alumnes, en quant a les TIC, disposem d’eines molt adequades i enriquidores per a l’ensenyament, encara que hi ha casos de docents que no són molt partidaris d’usar-les, bé per comoditat o per por de no saver dominar-les. L’ideal seria poder posar a l’abast de l’alumnat tots els recursos possibles per a ajudar al seu desenvolupament complet.

Han realitzat un treball d’investigació amb qüestionaris fets a gent extrangera que viu a Espanya per a determinar els recursos i la metodologia que s’utilitza en aquestos països.
  • El cas destacat és el de Xina, ón la metodologia emprada és molt dispar, ja que depenent del lloc on viuen els xiquets,  aquests, disposen d’uns o altres recursos i es estrany, que tots pensen que en Xina com la pionera en innovació en recursos, pero la realitat és molt diferent, ja que no totes les zones de Xina están tant desenvolupades.
  • Minessota: La metodologia en els Estats Units és molt tradicional però en el que respecta a les tic, van evolucionant amb elles, a la par, es el continent que més us fa de les tic, que més experimenta amb elles i el que més evoluciona en aquest sentit, s’adapta als recursos que té a l’abast per a fer una educació de qualitat sense perdre els principis tradicionals.


  • En el gràfic que han adjuntat :

Comentarem  que en 1985Espanya  evolucionà  en quant a l’ús de les TIC però s’ha estancat i fins ara estem per davall de la mitjana.
Cada xiquet deuria manipular els recursos al seu abast, encara que siga compartit, per tal de notar una evolució del aprenentatge.



FACTORS A TENIR EN COMPTE PER A UNA BONA INTEGRACIÓ DE LES TIC A L’AULA
Sara Verdú Tarancón i Anna Pastor Matanzas

Les escoles, en Espanya, encara no han integrat les TIC, no s’adapten als recursos que tenen a l’abast i la majoria dels docents que les utilitzen solen fer-ho de forma superficial.
Per a la adequada integració de les TIC en el aula, cal tenir en compte uns determinats factors:
  • Infraestructures físiques

Disponibilitat de recursos , distribució d’ordinadors,,pissarra digital, formació i motivació del professorat, integració de les TIC en el currículum, iIntegració en el processos de gestió del centre, catalogat control dels ordinaors, etc...
  • Programes i recursos educatius

El principals recursos interactius que s’usen a l’escola són  programes com el word, excel, etc...materials interactius com pissarres, i pàgines i recursos web interactius
  • Coordinació tecnico-pedagògica

Al centre és necessari que  es tinga els recursos ben organitzats amb un inventari correcte i una correcta organització de recursos. Per això hi ha que haver persones que asesoren al professorat per a que desenvolupen aquesta tasca.
  • Formació i motivació del profesorat.

Els profesors són els primers que han de estar motivats, són l’eix central de tot el procés.
  • Integració de les tic en el curriculum

La capacitació de les tic per a ser utilitzades com a eina de treball i font d’aprenentatge.

Conclusions
Són necessaries al centre polítiques orientades  a la integració de les TIC, el suport de direcció, la posició favorable del claustre i el suport de l’administració educativa.
L’organització  element clau en tot el procés d’innovació.


E-LEARNING i B- LEARNING
Marcela Rojo Rojo i Natalia Soto

Les nostres companyes han fet una comparació entre dos eines TIC molt útils per a l’aprenentatge a l’escola.
Les dues plataformes que comparen son: E-Learning i B-Learning
E- LEARNING:B-LEARNING:
* Avantatges
  • L’alumne organitza el seu temps
  • Autoaprenentatge
  • Poden accedir a la plataforma en qualsevol lloc i temps (Internet)
  • Elimina distàncies
  • Estalvia temps
  • Realitzar exàmens i tests online
  • Disposició dels materials

Avantatges
  • Combinació dels dos mètode
  • Interacció física
  • Reducció de costes,  allotjaments, etc.
  • Eliminació de barreres especials i flexibilització temporal
  • Augmenta l’interés dels alumnes
  • Sinergia en algunes feines
  • Afavoreix el feedback directament
  • Oportunitat per fer pràctiques reals

* Desavantatges

  • Comunicació superficial
  • No sociabilitza amb companyes
  • Saber utilitzar be els maquinaris
  • Riscos d’informalitat
  • Oblida els processos   emocionals
  • Moltes alumnes abandonen
  • L’ aprenentatge és  passiu

*Desavantatges

  • Ha de haver una bona infraestructura tècnica per a instal·lar-lo
  • Disponibilitat i suport tècnic
  • Es necessiten molts llocs adaptats fins i tot per a minusvàlides
  • Dependència de la infraestructura tecnològica
  • Riscos en principiants
  • Coneixements previs de les eines informàtiques



Les dues plataformes necessiten de l’ordinador per a treballar amb elles, a més del ús d’internet.


CAS PRÀCTIC B-LEARNING
Thalia Pérez i Marlen Ripoll

Han plantejat un cas pràctic d’ensenyament en l’escola amb blended Learning.
Què és el Blended Learning?
Procés docent semipresencial (presencial i on-line). Amb tot el més important de la formació pesencial i a distància mitjançant les TIC.
L’ensenyament en el context de classe,   es faintroduint activitats que requerixen suport electrònic, d’aquesta manera, profitem avantatges classe presencial i la interacció dels alumnes. A través d’un procés educatiu semipresencial, els alumnes assisteixen a classe i treballen des de casa a través de suports virtuals i plataformes com moodle o altres.
Els xiquets acudeixen a classe i desprès a casa practicaràn per a assolir els coneixements donats a classe.

El mestre explica tota la teoria necessària i pot recolçar-se amb plataformes educatives i suports electrònics com Stellarium i Alquimia (Plataforma virtual per a casa, per a classe i inclús per a la pissarra digital, amb diferents activitats que fan els xiquets del sistema solar. Coneixement dels planetes, del sistema solar...).

A casa el mestre pot proposar  a travès d’un bloc o moodle. I usar aquestes plataformes com a campus virtual.
Una eina molt útil per evaluar el e-learning és el hotpotatoes.

Avantatges
Els alumnes tenen contacte amb el mestre en hores no lectives
Tenen més motivació i interacció
Menys barreres i  menys costos
Fomenta el treball col·laboratiu i el treball en grup
Els mestres tenen un control de l’evaluació millor
I fàcilment detecten problemes que d’altra manera seria impossible.

Desavantatges
En quant als alumnes es poden generar actitus negatives cap a les TIC
Mala utilització de les tic
Falta de recursos a casa
En quant als mestres requereix un doble treball  i la dedicació de mes temps a la tasca educativa.
Domini deficient del professor i macança de recursos



COMPETÈNCIES DIGITALS DEL PROFESSORAT
Sonia Plano i Irene Palomares

Les nostres companyes han fet una breu introducció sobre les competencies digitals, que són les competències relacionades amb l’utilització de les tic.

Aportacions de les TICs a l’aula :
- Fàcil accés a l'informació.
- Procés ràpid i fiable de dades.
- Canals de comunicació immediata.
- Capacitat d'emmagatzenatge.
- Automatització de treballs.
- Interactivitat.
- Digitalització de tota la informació.

En quant al professorat, ells necessiten una alfabetització digital per a desenvolupar la tasca docent adequada als medis tecnològics i els recursos TIC que tenen al seu abast. No hem d'oblidar la resta de les competències bàsiques en TIC que necessita tot ciutadà, com les competències TIC específiques de la seua professió.


Competències TIC del docent
- Actitud positiva cap a les TICs.
- Conèixer els usos de les TIC en l'àmbit educatiu.
- Conèixer l'ús de les TIC en el camp de la seua àrea de coneixement.
- Utilitzar amb destressa les TIC en les seues activitats.
- Adquirir l'hàbit de planificar el currículum integrant les TIC.
- Proposar activitats formatives als alumnes que consideren l'ús de les TIC.
- Avaluar l'ús de les TIC.

Diferència entre estàndards i indicadors
ESTÀNDARS :
•Conceptual
•Més general
•Els usuaris han de ser competents per fer ús de les Tics
INDICADORS :
•Pràctic i procedimental
•Específic
•Els usuaris són creatius i estan capacitats per a fer ús de qualsevol altra eina TIC




Dropbox APLICACIÓ A LES AULES
Esperanza Vega López i Marina Santos

Què és Dropbox?
-Ferramenta  adequada per al treball diari entre el centre i casa.
-També podem disposar d’aquesta eina als nostres dispositius mòbils.
-Es troba  a disposició de tothom
-Es  pot tindre accés a els fitxers via web
-Substitueix als pendrives o USB

Objectius de Dropbox
-Mantindre tots els ordinadors que vulguem sincronitzats
-Treball de tots per a tots→  treball col·laboratiu
-Fomenta el companyerisme
-Aprendre a aprendre.
-Aprendre a dominar programes  informàtics per al seu futur.
-Apropar-se a l’ús de les TIC

APLICACIÓ DE DROPBOX A LES AULES
Sincronització de fitxers entre casa i centre
Guardar la documentació
Carpeta compartida en el centre
Lliurament d’arxius per correu  electrònic a la nostra carpeta
Compartir arxius grans
Copia de seguretat
Pàgina Web navegable
Compartir una carpeta per a altres usuaris

Avantatges:
Estalvi d’espai
Compartir arxius amb  els  companys.
Substitueix al pendrive o USB
Programa d’emmagatzematge  senzill        
Desavantatges:
La seguretat por ser vulnerada en qualsevol moment
No te la capacitat de reproduir audio ni video
Només es pot crear un compte per ordinador

Ferramenta molt útil tant en les escoles com a casa , tant per als alumnes, com per als mestres



CURRÍCULUM, TIC I EDUCACIÓ PRIMÀRIA
Antonio i Roberto Pastor Moncho

Han fet un anàlisi de les tecnologies incloses en el curriculum.

INTRODUCCIÓ AL CURRÍCULUM

Ells nostres companys es basen en dues bases:
1. Base legislativa:
Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, de Educació (LOE)
Art. 17: “Iniciar-se en la utilització, per a l’aprenentatge, de les tecnologies de la informació i la comunicació desenvolupant un esperit crític davant dels missatges que reben i elaboren”.
DECRET 111/2007 de 20 de juliol de la Conselleria de la Comunitat Valenciana.
Article 2.Integració de les TIC en totes les àrees del currículum
Article 4. Iniciar-se en les tecnologies de la informació i la comunicació, i desenrotllar un esperit crític davant dels missatges que reben i elaboren.

2. PROGRAMA ESCOLA 2.0:
Es un programa que facilita la integració de les tic en el currículum i és una bona iniciativa.Es tracta d’un programa cofinançat pel Ministeri d’Educació i les Comunitats Autònomes. Però la formació del professorat és un  punt important i les infraestructures de les escoles a Espanya molt per baix de la mitjana, per això no té l’èxit que deuria.

Han fet un questionari als mestres de dos col.legis, un concertat i un public  a Elx, i les qüestions van ser les següents:

1. Quina competencia digital tens?
2. Que utilitzes amb més frecuencia?
Al públic  el que més fan és descarregar i escoltar musica en primer cicle,  recurs molt desaprofitat.
I en segon cicle: en el concertat cerquen informació a la web i  al públic enviar correus electronics. En el concertat la competència digital es molt més elevada ja que utilitzen els mitjans tenológics per a traure-li millor partit en la seua tasca. A més a més un d’Els mestres agafen la opció del llibre, per por a utilitzar o per comoditat.
Això no és representatiu de tots els colegis, pero en aquest ha donat aquest resultat
Conclusions:
Les proves de competències als mestres han des ser necessàries perquè la competència digital és molt important per a poder desenvolupar la seua feina.
Van parlar amb una mestra del concertat i els va dir que tenien problemes per els diners i que les mestres eren monges vegetes i que les costava més esforç aprendre l’utilització de les TIC
Aprendre enriqueix molt la tasca docent.