AULES DIGITALS

Aquest BLOG ens ajudarà a saber un poc més sobre l'aplicació educativa d'elements digitals a la práctica en el aula

martes, 13 de marzo de 2012

TEMA 5 DOCÈNCIA VIRTUAL: B-LEARNING


TEMA 5
DOCÈNCIA VIRTUAL: B-LEARNING



QUÈ ÉS B-LEARNING?

1. Segons Coaten 2003. El mestre dona clases magistrals i en casa, vitualment per internet

2. Segons Brodsky 2003. Calsses magistrals + mitjans audiovisuals, tutories, jocs de rol, exercicis, estudi de casos, asesorament, com una part de recolçament, una part de virtualitat.

3. Una altra definició de B_Learning la va donar Brenan 2004. Tota la tecnologia i tots els mitjans que nosaltres tenim a l’abast per a solucionar el problema. Una definicio menys educativa, més funcional. Amb aquesta definició veiem que el terme b-learning és un terme no soles educatiu, sinò que és aplicable a l’empresa ja que el concepte de  b- learning surt del món empresarial. La resta d’autors es centren en l’aspecte educatiu.

4. Anar 2007. Tenim per una part les eines, que sumades a les e- eines combinades amb les eines tradcionals, el resultat és una combinació molt eficaç de e-learning i b-learning  i el mestre ha d’assumir les responsabilitats que li demana la part virtual i la part que li demana la part no virtual. Ha de saber adquirir les competències d’una i d’altra.

QUÉ ÈS B-LEARNING I PER A QUÉ FUNCIONA?




Les quatre definicions són maneres diferents de definir el mateix concepte.

ASPECTES IMPORTANTS DEL B-LEARNING
Presencial i no presencial. Definició bàsica
  • Quan nosatres estem dissenyant la part virtual, tenim que tenir en compte el que hem impartit en classe. Cal incloure en l’aprenentatge, les propietats de l’espai virtual. S’ha de guiar i modelar les discussions quan els alumnes estan connectats.
  • L’informació requerix un coneixement de l’alumne, coneixement previ. La informació per a ser tractada requereix coneixement per a la seva interpretació
  • Permet adquirir coneixments tècnics funcionals, competències digitals que no adquirira en la part presencial
  • A diferencia del e- learning, no és antisocial, ja que s’apren en solidaritat, no individual, els aspectes a treballar es fan cooperativament. Tots a la mateixa hora en un chat, colarorant, expressant i tots aprenent a la mateixa hora. Aquest mitjà és molt beneficiós per a contrastar opinions i aprendre mentre utilitzes les competències digitals. Abans en la part presencial es limitava molt els recursos, però amb aquest mètode s’enriquix l’aprenentage. De forma no presencial es podria fer una video comferencia en un centre amb el seu director, sense fer falta que es trasllade a l’aula. Reforça .
  • El paper de les tutories és molt important, com a recolçament del que explica el professor
  • Permet la formació de professionals amb competències integrals: sentit crític, creativitat i coneixement de la societat. Les tic fomenten l’esperit critic , les competencies...buescar en perque s’utilitzen les tic al tema anterior.

EN RESUM:
El disseny de l’espai virtual que ha d’incloure l’eina adequada per a poder ensenyar el que nosaltres estem donant
Tractament previ de linformació
Coneixements tecnics funcionals
Solitari versus solidari
Tutories
Les tic com element critic on es desenvolupa la creativitat, etc

MODELS DE B-LEARNING

1. Habilitats + part presencial (el professor  en tot aquest procés actua de guia.. intercanvi de informació )
2. Comportament,  actituts :conductes-->  part presencial + combina una barreja molt gran d’esdeveniments colaboratius(construcció d’un bloc per exemple)
3. Capacitats o competències: suport de les tutories molt important, facilitant la transmissio del coneixement.

B-LEARNING VERSUS E-LEARNING

Ensenyament Presencial (L’ordinador només s’empra per a lo més bàsic)
  1. Presencialitat
  2. Relació professor-Alumne
  3. Transmissió de coneixements
  4. Cultura escrita/oral
  5. Ús tradicional de les Tecnologies.

E learning (Afegim la virtualitat, paltaformes i es produeix un desenvolupament de la competencia digital)
  1. Virtualitat
  2. Noves Tecnologies( Campus Virtual)
  3. Desenvolupament de capacitats
  4. Cultura Audiovisual
  5. Relació alumnes-propi aprenentatge



Cultura escrita vs cultura audiovisual
La relacio professor- alumne segons les necessitats en el b- learning, te esperes a arribar a casa per a assolir els coneixements, i és quan et sorgissen les dubtes..ahí es quan tens al professor.





PRÀCTICA 4 POWER POINT



POWER POINT




En aquesta pràctica hem pogut veure com traure-li partit al programa Power Point de Microsoft Office d'una manera molt didàctica, ja que hem creat el nostre propi conte infantil en una presentació animada. És una eina molt interessant per a crear des d'animacions didàctiques per als alumnes d'infantil, fins a sessions de classe adaptats per als xiquets amb discapacitats.

El primer que faré serà introduïr totes les possibilitats de treball que té Power Point i veure com és el seu funcionament i les seues eines de treball.

Començarem dient que Power Point és un programa dissenyat per a fer presentacions amb text esquematitzat, fàcil d'entendre, animacions de text i imatges predissenyades o importades des d'imatges del PC. Se li poden aplicar diferents dissenys de font, plantilla i animació. Aquest tipus de presentacions sol ser molt cridaner i molt més pràctic que els de Microsoft Word.PowerPoint és un dels programes de presentació més estesos. Ve integrat en el paquet Microsoft Office com un element més, que pot aprofitar els avantatges que li oferixen els altres components de l'equip per a obtenir un resultat òptim.

El primer que farem serà crear una presentació nova. En INICI --> NOU --> PRESENTACIÓ EN BLANC --> CREAR (hi ha altres alternatives com plantilles, temes, etc.. per a poder començar més fàcilment). 
Nosaltres començarem amb la presentació en blanc.

Ens trobarem amb una diapositiva en blanc a la que li podem aplicar molts atributs,

En INICI podem veure una barra de ferramentes ón  podem determinar el tipus de font, grandària, si és per a títol, per a text, l'organització,  i si volem introdïr noves diapositives una vegada disenyada l'anterior.


En INSERTAR, tenim l'opció de poder insertar imatges, audio, video, hipervincles, encapçalaments de pàgina, word arts per als títols entre altres possibilitats

Per a insertar imatges clickem en la pestanyeta de insereix imatge seleccionem una imatge en el nostre equip. La imatge la podem arrastrar al puesto on nosaltres vullguem i la transformem, la grandària, la posició,...

En efectes d’imatge podem donar-li més sombra, més brillantor, gir 3D...

En eines d’imtage, disposició d’imatge tenim l’opció que més ens interesse.




Per a insertar vídeos, el procediment és similar al de insertar imatges, clickem en INSERTAR PELICULA en la barra de ferramentes d'insertar. Seleccionem un video del nostre equip i el fiquem en una diapositiva.Cliquem en pelicula biblioteques, videos ,inserció de videos en el equip o de lloc web, posant la direcció web del lloc o el codi html amb el botó dret, copiar codi d’inserció, en cas de que no es poguera




També podem utilitzar la ferramenta d'hipervincle, també en la mateixa barra d'eines que veiem al exemple de d'imatge i video. 
Se selecciona el text o la figura que es vol vincular i es prem el botó dret. Dintre del desplegable es busca opció hipervínclePer a enllaçar amb una pàgina web punxarem en hipervincle, al costat d’acció, seleccionem el text i anem a edició d’enllaç.

Per a ficar la pàgina web dins de la presentació i no hauria d’anar fora a cap enllaç, LIVEWEB

Aurem de ficar-nos en GOOGLE i fiquem LIVEWEB en maiúscules tot junt i descarreguem l’opció del powerpoint que tinguem, l’extraem en l’escritori.

Punxem i ens surten dues pestanyetes en la barra d’eines webpage i edit page property.

I la pàgina es posa: amb l’opció webpage  liveweb. Posem la direcció que volem i al botó li donem a add i activem l’opció que diu YES, refresh webpage shape to 90%,  si volem que siga més xicotet, li posarem menys of the slide size.
Set shape position at: center of slide, per exemple, per a determinar la seua posició.
Then, finish.

Per a saltar d'una diapositiva a una altra, se selecciona on posa Lloc d'este document. En la part dreta s'escollirà que diapositiva es vol “saltar”. D'altra banda existeix la possibilitat que l'usuari vulga crear un enllaç a una web. Per a això selecciona Archivo o página web existente i dintre de la caixa de text escriurà la web. Com a resum recordar que per a saltar de diapositives es necesaria tenir una auto-forma seleccionada mentre que per a tenir un enllaç se selecciona un text.

Per a insertar un só o un audio a la nostra presentació, el que farem és en la mateixa barra de ferramentes que hem usat abans ens anirem a l'opció d'insertar audio --> botó d’acció --> inserció --> formes per a fer un botó d’acció , per exemple per a ficar dos finals diferents posarem una forma,  aniriem a acció en la barra de ferramentes ,configuració d’acció, acció que volem fer, enllaça amb (1º diapositiva, per exemple), executar el programa (selecionar un programa que volguem executar), punxem en habilitar per a que el programa s’execute, també tenim l’opció de reproduir un so , aplaudiments, ...pas del ratolí per sobre, punxem sobre la forma i li donem a un so, que apareixerà quan pasem el ratolí en la presentació.

Per a ficar una transició a les diapositives, punxem en la diapositiva que volem posar la transicio i li afegim una transició determinada amb la ferramenta transicions i triant les transicions que ens agraden. Existeix una llista en la part dreta de la pantalla on s'ha d'escollir el tipus de transició. Sota l'opció modificar transición, s'escollirà la velocidad de transición y el tipus de so. Finalment en diapositiva avançada se selecciona al fer clic en el ratolí amb aquesta acció començarà la transició. Finalment es deu pressiona aplicar els canvis a totes les diapositives.
EXEMPLE




PRÀCTICA DEL CONTE





Conte

View more presentations from Ainhoya.


Per a la realització d'aquest conte hem utilitzat totes les eines que hem aprés en classe.

Hem fet animacions de les imatges, del text, hem fet transicions de diapositives , hem inclós sons de terror, d'alegria i d'aplausos, per enfatitzar l'història i hem posat un hipervincle d'un video del youtube.


El primer que hem fet ha sigut crear un conte personal, una història que no fóra més extensa de 10 diapositives.
Després hem triat les imatges que millor s'adaptaven a la nostra historieta.
Creem les 10 diapositives i li insertem el text corresponent a cada diapositiva













Després  insertem les imatges en la opció d'insertar imatges de la barra de ferramentes 













Per a que siguen més gràfiques li afegim animacions en l'opció ANIMACIONS --> PERSONALITZAR ANIMACIONS, i li donem l'efecte desitjat i determinem  l'ordre dels efectes . 













Hem insertat sons grabats i sons des de l'equip per a donar més èmfasi. 

Hem insertat també un vídeo amb escenes d'alegria relacionades amb el conte i els seus personatges amb la ferramenta de hipervincle. Hem seleccionat una forma i li hem donat l'opció de que es vaja a l'enllaç quan pasem el ratoli per damunt en la presentació. 


Hem aplicat aquestos elements en les diapositives i li hem donat una transició per a que es vaja passant automàticament.


I am un poquet d'imaginació i una presentació amb Power Point, ja tenim un recurs molt atractiu per als xiquets més menuts  
.