TEMA 5
DOCÈNCIA VIRTUAL: B-LEARNING
QUÈ ÉS B-LEARNING?
1. Segons Coaten 2003. El mestre dona clases magistrals i en casa, vitualment per internet
2. Segons Brodsky 2003. Calsses magistrals + mitjans audiovisuals, tutories, jocs de rol, exercicis, estudi de casos, asesorament, com una part de recolçament, una part de virtualitat.
3. Una altra definició de B_Learning la va donar Brenan 2004. Tota la tecnologia i tots els mitjans que nosaltres tenim a l’abast per a solucionar el problema. Una definicio menys educativa, més funcional. Amb aquesta definició veiem que el terme b-learning és un terme no soles educatiu, sinò que és aplicable a l’empresa ja que el concepte de b- learning surt del món empresarial. La resta d’autors es centren en l’aspecte educatiu.
4. Anar 2007. Tenim per una part les eines, que sumades a les e- eines combinades amb les eines tradcionals, el resultat és una combinació molt eficaç de e-learning i b-learning i el mestre ha d’assumir les responsabilitats que li demana la part virtual i la part que li demana la part no virtual. Ha de saber adquirir les competències d’una i d’altra.
QUÉ ÈS B-LEARNING I PER A QUÉ FUNCIONA?
Les quatre definicions són maneres diferents de definir el mateix concepte.
ASPECTES IMPORTANTS DEL B-LEARNING
Presencial i no presencial. Definició bàsica
- Quan nosatres estem dissenyant la part virtual, tenim que tenir en compte el que hem impartit en classe. Cal incloure en l’aprenentatge, les propietats de l’espai virtual. S’ha de guiar i modelar les discussions quan els alumnes estan connectats.
- L’informació requerix un coneixement de l’alumne, coneixement previ. La informació per a ser tractada requereix coneixement per a la seva interpretació
- Permet adquirir coneixments tècnics funcionals, competències digitals que no adquirira en la part presencial
- A diferencia del e- learning, no és antisocial, ja que s’apren en solidaritat, no individual, els aspectes a treballar es fan cooperativament. Tots a la mateixa hora en un chat, colarorant, expressant i tots aprenent a la mateixa hora. Aquest mitjà és molt beneficiós per a contrastar opinions i aprendre mentre utilitzes les competències digitals. Abans en la part presencial es limitava molt els recursos, però amb aquest mètode s’enriquix l’aprenentage. De forma no presencial es podria fer una video comferencia en un centre amb el seu director, sense fer falta que es trasllade a l’aula. Reforça .
- El paper de les tutories és molt important, com a recolçament del que explica el professor
- Permet la formació de professionals amb competències integrals: sentit crític, creativitat i coneixement de la societat. Les tic fomenten l’esperit critic , les competencies...buescar en perque s’utilitzen les tic al tema anterior.
EN RESUM:
El disseny de l’espai virtual que ha d’incloure l’eina adequada per a poder ensenyar el que nosaltres estem donant
Tractament previ de linformació
Coneixements tecnics funcionals
Solitari versus solidari
Tutories
Les tic com element critic on es desenvolupa la creativitat, etc
MODELS DE B-LEARNING
1. Habilitats + part presencial (el professor en tot aquest procés actua de guia.. intercanvi de informació )
2. Comportament, actituts :conductes--> part presencial + combina una barreja molt gran d’esdeveniments colaboratius(construcció d’un bloc per exemple)
3. Capacitats o competències: suport de les tutories molt important, facilitant la transmissio del coneixement.
B-LEARNING VERSUS E-LEARNING
Ensenyament Presencial (L’ordinador només s’empra per a lo més bàsic)
- Presencialitat
- Relació professor-Alumne
- Transmissió de coneixements
- Cultura escrita/oral
- Ús tradicional de les Tecnologies.
E learning (Afegim la virtualitat, paltaformes i es produeix un desenvolupament de la competencia digital)
- Virtualitat
- Noves Tecnologies( Campus Virtual)
- Desenvolupament de capacitats
- Cultura Audiovisual
- Relació alumnes-propi aprenentatge
Cultura escrita vs cultura audiovisual
La relacio professor- alumne segons les necessitats en el b- learning, te esperes a arribar a casa per a assolir els coneixements, i és quan et sorgissen les dubtes..ahí es quan tens al professor.